Reisen til Island

En dag i juni i år åpnet regjeringen for at folk bosatt i Norge kunne reise ut av landet igjen. Det gjaldt bare for noen få land, Danmark, Finland, Island og Færøyene – også svenske Gotland.

Reisen til Island
Sagaøya Island

Det tok ikke mange timene for oss å bestemme oss for å bestille flybilletter til en langweekend på Island – sagaøya som ble befolket av nordmenn midt på 800-tallet  og som sendte Leif Eriksson ut i verden til han fant Amerika.

Reisen til Island
Ut på tur, aldri sur… Eller?

Island har lenge stått på listen over land vi må besøke.

Øya viste seg fra sin beste side. Vi landet i strålende sol. Vennlige mennesker, utallige spisesteder og naturaktiviteter nok til å fylle et par ferieuker.

Med nesten fire hele dager til disposisjon, måtte vi velge. Første dagen gikk med til å bli kjent med Reykjavik. Vi bodde på Canopy Hotel by Hilton – et kort steinkast fra Laugarvegur, hovedgaten som går gjennom store deler  av Reykjavik. Hotellet oste av ro og hjemlig atmosfære. Interiøret var holdt i 60-tallsstil. Betjeningen var vennlig, serviceinnstilt og hadde mye humor. Rommet var nordisk i stilen, gråtoner og lyst treverk – nyoppusset bad. Et sted å trives.

Denne gode, avslappede stemningen preget Reykjavik også. Ingen stress i gatene. Folk satt på uterestaurantene og drakk øl – ingen trengsel. 

Vi satt på fortauet i solen på Reykjavik Streetfood og spiste lunsj – hummersuppe og lettøl. Her fikk man påfyll av både suppe og brød om man var mer sulten. Vi drakk kakao med krem på et bakeri.

Vi vandret gatelangs og inn og ut av suvenirbutikker og kunstutstillinger. Det er et utall av små kunstgallerier Reykjavik. Her kan man kjøpe billedkunst og vakre keramiske skåler og figurer. I suvenirbutikkene finner man luer, kopper og nøkkelringer med islandske flagg, men man finner også butikker med islandske saueskinn, strikkede gensere i islandsk mønster, nydelige pledd og tøfler i selskinn.

Maten i Reykjavik

Reykjavik har en mengde gode spisesteder. For første gang på mange år bommet vi ikke på ett eneste måltid under et opphold i utlandet. Frokosten på hotellet med nybakt grovbrød, sprøstekt bacon, frisk frukt og grønnsaker, yoghurt, ost og skinke. Også croissanter og andre usunne bakverk, da.

Vi brukte Google og Tripadvisor for å finne frem til valg av restauranter:

Middag første kvelden ble inntatt på Matarkjallarinn – ratet på Tripadvisor, som syvende beste av Reykjaviks 321 restauranter. Vi valgte langtidskokt torsk med løvtynne skiver av tørket lam, hummerhollandaise og asparges til forrett. Hovedretten ble pepperbiff med dobbelbakt potet, portobellosopp, grønnsaker og små potetchips for min del. Peter valgte pannestekt lammeskulder med grønnsaker og erkeengelurt. Til dessert – som vi absolutt burde avstått fra – valgte Peter en dekomponert ”Lion Bar” og jeg en kaffe Baileys. Vi forlot restauranten ved halv elleve-tiden. Solen skinte fortsatt. Det er korte avstander i Reykjavik og turen tilbake til hotellet tok ti minutter.

Avslappet luksus

Island har én restaurant med Michelin-stjerne, Dill. Før vi reiste hjemmefra, forsøkte Peter å få bord der, men det var fullt alle dager. Vi valgte å sette oss på venteliste og sto som nummer 40 på ventelisten til Dill da vi dro til Island.

Lykken var med oss og Peter fikk et tilbud om bord klokken 21.30 fredag kveld. Vi takket ja, og fikk en spennende matopplevelse samme kveld. Dill er en uformell restaurant uten hvite duker. Peter hadde ikke trengt å ta på seg blazer og mine høyhælte sko kunne blitt hjemme.

Menyen var annerledes og noe eksperimentell. Vi ble servert buljong kokt på kull, rognkjeksrogn, løk-kake, fermentert kål med tørket torskerogn, ceviche av sjøtunge, rabarbra med bjørke-is og hvetekaramell. Vi valgte vinpakke til menyen. Servicen var OK, men ikke slik man forventer på en Michelin-restaurant. Stemningen avslappet og kul.

Middagen på Kol Restaurant var også en opplevelse. Kol er også uformell og jeans og sneakers er passende antrekk. Maten holder meget høy klasse, små munnfuller med tunfisktaco, lekre kamskjell, sashimi av tunfisk og carpaccio av oksekjøtt. Nydelig mat som definitivt kan anbefales – og gjentas.

Siste kvelden spiste vi på Sjávargrillid. Nydelig fireretters meny der hummer gikk igjen i alle retter, unntatt i desserten; Langtidskokt torsk med hummer, hummertaco, grillet indrefilet av okse med hummervårrull og karamell, jordbær og skyr til dessert. Anbefales!

Litt lavere score på poengskalaen fikk Hakarl Kæstur (råtten hai) og pølse fra pølseboden, men vi glemmer ikke smaken.

Reisen til Island
Hakarl Kæstir

Verdt å se

Reykjavik byr som sagt på fantastiske matopplevelser. En solskinnsdag, som vi opplevde opp til flere av, er det dessuten veldig hyggelig å vandre i gatene i Reykjavik. Verdt å ta turen opp til den spektakulære Hallgrimskirkja, eller vandre ned til havnen.

Reisen til Island
Hallgrimskirkja

Det finnes dessuten et penismuseum i byen – The Icelandic Phallological Museum. Her finnes bilder av peniser, modeller av peniser, tørkede pensier og peniser bevart i glass med formalin. Penisene har tilhørt store dyr, små dyr, mennesker, troll og andre overnaturlige vesener.

Langs hovedagaten Laugavegur ligger en rekke kunstgallerier, suvenirbutikker, kafeer og restauranter. Gaten i seg selv er et syn. Deler av den er malt som en løpebane, en annen del som en 100 meter langt paradis. En av sidegatene er malt i regnbueflagget.

Bolighusene i byen har også friske farger, røde, grønne, blå, oransje hus lyser opp i gatebildet. Kanskje en kompensasjon for det grå, men dog så fascinerende landskapet man finner på Island.

The Golden Circle

Vi hadde bestilt en dagsutflukt – The Golden Circle med Fridheimar. Vi ble plukket opp på holdeplass nummer 6. Vi ble hentet av en ”shuttle” som tok oss til bussterminalen der vår turbuss ventet. Det var en stor buss med 50+ plasser og vi var vel rundt 20 turister God plass for covid-19 avstand.

Tomater på Island

Første stopp var Fridheimar. Etter en times kjøretur var vi der – på Islands eneste tomatplantasje. På Fridheimar dyrker man tomater året rundt. Stedet leverer tomater til restauranter, grossister og dagligvarebutikker rundt om på Island. De selger egenutviklede produkter i sin Little Tomato Shop, og serverer tomatbaserte retter og drinker i restauranten på Fridheimar. Jeg drakk en meget god Virgin Mary og Peter, som er litt mer vågal når det gjelder å prøve nye ting, valgte en, ikke fullt så god tomatespresso.

Varme kilder og nasjonalpark

Neste stopp på turen var Haukadalur, en dal med aktive geysirer. Den mest aktive geysiren, Strokkur, er nesten 1000 år gammel. Den har utbrudd hvert femte minutt og sender en stråle av kokende vann/damp 15.30 meter opp i luften. Spektakulært syn og med knall blå himmel og som sol bakgrunn, ble bildene som postkort.

Reisen til Island

Videre gikk ferden til Gullfoss. Et 250 meter bred og 30 meter høyt vannfall der enorme vannmengde fosser ned i et 70 meter dypt juv. En fantastisk naturopplevelse.

Et gigantisk naturfenomen

Siste stopp på Golden Circle var Þingvellir Nasjonalpark. Þingvellir er det gamle islandske alltingsstedet ved Þingvallavatn, rundt 40 kilometer nordøst for Reykjavík. Området er et oppsprukket lavafelt avgrenset av kløftene Almannagjá og Hrafnagjá. Gjennom området renner elven Öxará.

Her kan man se kanten av den eurasiske kontinentalplate på den ene siden av veien og kanten av nord-amerikanske kontinentalplaten på den andre. Man får en mektig følelse av å få et innblikk jorden opprinnelse når man står nedenfor kanten av en kontinentalplate – uvirkelig.

I dette uvirkelige landskapet er Game of Thrones og store deler av Astrid Lindgrens Brødrene Løvehjerte spilt inn.

Fra bussvinduet kunne vi se vulkanen Hekla og isbreen Vatnajökull i det fjerne.

Hvalsafari

Det siste vi rakk å gjøre på Island, var en tre timers hvalsafari. Det var gråvær og litt surt, da vi dro ut med båten som skulle ta oss ut for å se hval. Båten var stor med plass til 200 gjester. Vi var bare ca. 40. Etter 45 minutters ferd, gikk vi opp på dekk.

Vår guide og ”tracker” kunne fortelle oss at vi snart ville se hval. Ute i bølgene samlet sjøfugl seg – blant dem mengder med lundefugl, måker med flere. Der fuglene samlet seg, var det mat og der det var mat var det også hval. Vi så minkhval og pukkelhval som beitet. I over en time var vi der ute på havet omgitt av de enorme dyrene. Det meste av tiden var de under vann, men rett som det var kom de opp til overflaten for å puste. Vi så rygg- og halefinnen på dem før de igjen forsvant ned under havoverflaten. Noen la seg på rygg, med buken opp – en sjeldenhet ifølge vår guide. Magisk! Snart gikk turen tilbake til havnen i Reykjavik, solen skinte igjen over Island,  og vi gikk i land.

På vei tilbake til hotellet spiste vi hver vår pølse. Vi likte omgivelsene bedre enn pølsen.

Reisen til Island
Pølsebod i Reykjavik

Vi ”gjorde” sagaøya Island på tre og en halv dag. Hyggelige mennesker, spennende opplevelser, vill og vakker natur og trivelig ”storby” fikk vi oppleve. Vi er ikke ferdige med Island – det er mye mer å se og oppleve på øya som til stadighet rystes av jordskjelv og fra tid til annen av et vulkanutbrudd. Vi kommer tilbake.

Reisen til Island
Gullfoss

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *