En dag i Brunei

Jame’ Asr Hassanil Bolkiah Mosque

Ferien 2015 gikk til Borneo og Singapore – og Brunei. Vi tilbragte først noen dager i området Sandakahn helt øst på Borneo, mot Filippinene. Deretter hadde vi late dager på Shangri-la Tanjung Aru resort utenfor Kota Kinabalu. Sol og bad er ikke lenger målet med våre ferier.

Brunei
Kong Carl Gustaf og sultanen av Brunei

Peter ville gjerne at vi skulle ta en dagstur til Brunei, diktaturet svenskekongen hyllet for sitt styresett, i 2004. Vi fikk hjelp av hotellet til å bestille en sightseeing i Darussalam, landets hovedstad.

Royal Brunei Airlines

Vi sto opp tidlig. Taxi til flyplassen i Kota Kinabalu. Der steg vi om bord i Royal Brunei Airlines. Før avgang ble det vist en  film med flyets sikkerhetsrutiner, og mens flyet taxet ut til rullebanen, ble det bedt en bønn til Allah. Deretter kunne flyet ta av.

 

Brunei
Dagligliv

På flyplassen ble vi møtt av en guide som skulle ta oss med rundt på en seks timers sightseeing i Darussalam og omegn. Første stopp var Jame’ Asr Hassanil Bolkiah Mosque. En gigantisk, ny moske, bygget av den nåværende sultanen, der man hadde benyttet materialer fra hele verden, bl.a. blå granitt fra Norge, ble vi fortalt. Vi besøkte også Sultan Omar Ali Saifuddin Moskeen, drakk te i et privat hjem i Kampong Ayer, en by som står på påler i vannet.

Vår guide – en mann av Ibanfolket

Vi fikk en innføring i hvordan livet til Ibanfolket hadde artet seg. Ibanfolket var hodejegere frem til 1945, og vår guide viste seg å være barnebarn av en av dem som i sin tid kuttet hodene av folk for å sanke trofeer.

Brunei
Hijabmote

Med dette var vår guidede tur i Brunei ferdig.  Vi hadde satt av tid slik at vi kunne få et par timer på egen hånd. Shopping og kafeer var tanken. Vi gikk til den lokale shopping mallen. Der kunne vi se siste nytt i hijaber og burkaer, silkeblomster og solbriller. Alt hadde et gråskjær over seg – ingen friske farger.

Brunei
Royal Brunei Airlines

Vi tilbragte de siste par timene i Brunei på flyplassen. Det var ikke mer å se. Kafeer og restauranter var stengt.

Det er fint  å ha vært der. Vi har Brunei i vår reise-cv nå.