Ugandas gorillaer – et uforglemmelig møte

Bwindi impenetrable forest, Uganda

Møte med gorillaene

Tidlig morgen i Buhoma Lodge, med fantastisk utsikt over Bwindis jungel. Morgnene i Bwindi er kjølige og fuktige. Det er ingen vinduer av glass i lodget, men kun et nett dekker vidusåpningene. Vi ble vekket av en av lodgens ansatte som serverte oss te på verandaen i vår lille hytte, høyt oppe over trekronene.

Den store dagen var kommet! Vi skulle møte de fantastiske fjellgorillaene dypt inne i Ugandas jungel. Vi var ni spente og nervøse turister, like mange portere*, væpnede vakter og trackere vandret ut i tett jungel. En lokal tracker gikk foran med machete og hugget vei.

Gorillaene
Gorillagutten Kagyeyo

Etter omtrent tre timer, fikk vi øye på dem! De vakre gorillaene i Habinyanja-familien, var bare noen meter unna. En time skulle vi tilbringe i disse «Gentle Giants» nærvær. Vi fikk ikke gå nærmere gorillaene enn syv meter. Men den regelen kjente ikke gorillaene til. En av de unge hannene, Kagyeyo, så meg inn i øynene, besluttsomt kom han mot meg, fra liane til liane beveget han seg. Han stoppet opp et par meter unna, skakket på hodet og bare så på meg.

Gorillaene
Makara sitter i jungelen med den lille morløse datteren sin.

Plutselig hørte jeg bevegelser. Sjefen i flokken, Makara, en stor silverback, kom mot meg i høy hastighet. Jeg hadde ikke annet valg enn å bli stående. Det er ikke mulig for en norsk turist å bevege seg fort i jungelen. Makara kom altså mot meg, men brøt av 90 grader da han var 2-3 meter fra meg. Det var en advarsel: Hold deg borte fra familien min!

Jeg rakk aldri bli redd. Det var en skjellsettende opplevelse og et minne for livet.

*Bærere som bar våre sekker, støttet oss i ulendt terreng og dyttet oss i ryggen når oppoverbakkene ble tunge. Dette er folk som er vokst opp i, eller i nærheten av, jungelen – bl.a. batwaer.