Mount Yasur

Mount Yasur er en 361 meter høy aktiv stratovulkan. Vulkanens krater er sirkelformet og måler ca 400 meter i diameter. Den har hatt utbrudd nesten konstant de siste 800 årene.

Når man besøker Mount Yasur, blir man kjørt opp til man bare har 150-200 meter å gå til toppen av vulkanen. Det er noen bratte og tunge meter, men man er oppe i løpet 10-15 minutter.

Mount Yasur
På vei opp på Mount Yasur

Man har noen stopp på veien når man kjører opp til Mount Yasur slik at man kan «ta inn» inntrykket av, og fotografere, den rykende vulkanen. For oss amatørfotografer er det vanskelig å gjengi høyder og dybder, og samtidig den dramatikken som omslutter Mount Yasur. Derfor har vi lagt ut en billedserie med kommentarer slik at de som ønsker, kan få et inntrykk av hvor høyt opp vi står og hvor langt ned i dypet av vulkanen man kan se.

1 Mount Yasur fra luften

Mount Yasur
Bilde av krateret til Mount Yasur, tatt fra fly

 

 

 

 

 

2 Mont Yasur på avstand

Mount Yasur
Mount Yasur sett på avstand

3 Mount Yasur fra lavasletten ca 150 meter over havet

Mount Yasur
Mount Yasur sett fra lavasletten

4  Mount Yasur i gangavstand fra toppen

Mount Yasur
Før vi bestiger vulkanen – vår guide. I bakgrunnen ser man røyken fra Mount Yasur

 

5 På toppen av Mount Yasur i dagslys. Kanten er 1,5 til 3 meter bred – avhenging av hvor man står. Det er bratt ned på begge sider av vulkanen. På utsiden er det kanskje snakk om rundt 50-100 meter ned til flatmark. På innsiden, er det vanskelig å anslå, da man ikke kan se noen bunn – bare røyk, gnistregn og glødende lavasteiner som kastes opp i luften. Men jeg vil anslå at det vi ser på våre bilder utbruddene som er synlig ca 50-100 meter ned i vulkanen.

Mount Yasur
Krateret til Mount Yasur sett fra kanten i dagslys

6 På toppen av Mount Yasur i dagslys, under utbrudd

Mount Yasur
Et av de første utbruddene vi så – mens det enda er dagslys

7 På toppen av Mount Yasur i solnedgang

Mount Yasur
Før solnedgang

8 På toppen av Mount Yasur når solen har gått ned

Mount Yasur
Når mørket har lagt seg over vulkanen