Ernesto Villanueva og hans kone Marielmy

Ernesto Villanueva
«Cubansk» bil

I august 2012 besøkte Peter og jeg Cuba. Cuba var den første av våre lange reiser til eksotiske mål. Og Cuba var eksotisk! Et land der «alt» stanset etter revolusjonen i 1959, der bilene er «amerikanere» fra 40- og 50-tallet, der husene, som man aner at har vært malt i pasteller, rosa, grønt, lyseblått, vitner om fordums prakt, men der alt har forfalt pga. den embargoen landet er blitt utsatt for i rundt 60 år.

Ernesto Villanueva
Folk i Havana

Under vår vandring i gamle Havanas gater, kom vi over et moderne galleri, en halv trapp ned fra shoppinggaten Obispo. Vi gikk inn. Et kjølig rom var ikke å forakte med 35 grader pluss ute. Marielmy tok imot oss, ikke overstrømmende, snarere litt reservert. Vi likte bildene som viste seg å være malt av hennes mann, Ernesto Villanueva. «Summer in my Garden» var den nyeste serien. Vi spurte om priser. Litt i dyreste laget. Kunne ikke belaste feriebudsjettet, men vi skulle tenke på det. Vi fikk med oss en mailadresse og gikk videre.

Tid for vurdering

Vel hjemme i Norge, googlet vi Villanueva. Han hadde solgt noen verk i USA, til meget høye priser – langt over det vi var blitt tilbudt bilder for. Vi tok kontakt med kunstneren på e-mail, og spurte hva han hadde for salg i øyeblikket. Vi fikk raskt svar fra Marielmy, en mail med bilder av en rekke kunstverk for salg. Etter mange og lange diskusjoner her hjemme, ble vi enige om å ta sjansen på å kjøpe et verk. Vi skrev til Marielmy og fikk oppgitt betalingsinformasjon. Prisen på bildet var i USD, og pengene skulle betales til en bank i Madrid. Marielmy sa vi kunne betale i EUR. Når hun hadde mottatt pengene, ville hun sende oss bildet med DHL fra Havana til Norge.

Vi betalte i USD, til en adresse i Havana, Cuba. DET gikk ikke bra! PEngene ble stoppet av banken J P Morgan og satt i «arrest». På grunn av embargoen, kan man ikke betale via en amerikansk bank (dvs. i USD) til Cuba. Vi måtte søke Treasury Department i USA om å få pengene frigitt.

Jeg kontaktet Marielmy og fortalte at det ville kunne ta en stund før hun fikk pengene, og hvorfor. Etter et par dager kom hun tilbake med følgende mail:

Ernesto Villanueva
Summer in my Garden, Ernesto Villanueva, Cuba, henger på vår stuevegg

«Hi Anette,
I was talking with the artist about what is happened with you and he takes a decision. We going to send you the painting right now, and if the American bank take your money, you also will keep the painting. For the other hand, if they return the money, then you pay us the painting. Also in this case, please take off from the price any commission they charge you for this unsuccessful wire.Please let me know the address where you want to receive the painting, phone, and full name from the person who will receive it. We want to send it immediately.

Regards from Havana,
Marielmy.»

Disse menneskene, som vi knapt kjente, og som hadde så mye mindre enn oss, valgte å stole på at vi ville betale bildet den dagen vi fikk pengene tilbake. Vi fikk pengene tilbake – ett og et halv år senere, og vi betalte for bildet vårt i EUR.

Enstor takk til Ernesto Villanueva og hans kone Marielmy